אז אתם ביחד. ידועים בציבור. אולי שנים, אולי פחות. בניתם חיים, שיתפתם (או שלא) חשבונות, אולי קניתם דירה ביחד, אולי לא. החלטתם להיות מסודרים, ובצדק. עשיתם הסכם לחיים משותפים, מסמך שמגדיר איך אתם חולקים את החיים, ובעיקר את הרכוש, אם וכאשר הדרכים ייפרדו. הכל נראה סגור, ברור, ראש שקט. ואז… באה הצעת נישואין (מזל טוב!), או שהחלטתם ביחד שהגיע הזמן לעלות שלב, ללכת עם הזרם (או נגדו, תלוי את מי שואלים), להתחתן כדת וכדין (או שלא כדת וכדין, אבל פורמלית, במקום מוכר על ידי המדינה).

פתאום עולה השאלה הטורדנית: רגע, מה עם ההסכם ההוא? ההסכם שעשינו כשהיינו "רק" ידועים בציבור? הוא עדיין תקף? הוא הופך אוטומטית להסכם ממון? או שאנחנו צריכים עכשיו לרוץ לעשות הסכם חדש, כאילו כלום לא קרה? שאלות מצוינות, והתשובות עליהן יכולות לחסוך לכם המון כאב ראש, כסף ובעיקר עוגמת נפש בהמשך הדרך. ובדיוק בגלל זה אנחנו כאן. בואו לצלול איתנו לעומק הסיפור המרתק הזה.

הסכם לחיים משותפים פוגש טבעת: האם מדובר בסיפור אהבה או בטרגדיה משפטית?

כדי להבין מה קורה כשהסכם ידועים בציבור פוגש נישואין, חייבים להבין רגע את ההבדלים הבסיסיים בין המסגרות המשפטיות האלה, במיוחד בהקשר הרכושי.

ידועים בציבור: חזקת השיתוף וחוסר הפורמליות המפתה

כשזוג חי כידועים בציבור, חל עליו בדרך כלל (אלא אם הסכימו אחרת) עיקרון שנקרא "חזקת השיתוף".

מה זה אומר בפועל? שבגדול, הרכוש שצברו בני הזוג במהלך החיים המשותפים ייחשב לרכוש משותף, גם אם הוא רשום רק על שם אחד מהם. הרעיון מאחורי זה הוא שהם ניהלו משק בית משותף והיתה להם כוונה ליצור שיתוף קנייני.

חשוב לדעת: חזקת השיתוף גמישה יותר מחוק יחסי ממון (שחל על נשואים). היא לא אוטומטית לגבי הכל (למשל, נכסים מלפני הקשר או ירושות/מתנות), וגם בתוך התקופה המשותפת יש ויכוחים משפטיים איזה רכוש נכלל בה.

היופי (והסכנה) של הסכם ידועים בציבור הוא שהוא די פשוט לעשייה.

  • חותמים אצל עורך דין.
  • לא חייבים לרוץ לאף בית משפט או רשם.
  • הוא נועד להסדיר את החיים המשותפים *ככאלה*, בלי קשר לנישואין פורמליים.

ההסכם הזה מאפשר לבני הזוג להתנות על חזקת השיתוף. כלומר, להחליט בעצמם איך יחולק הרכוש, במקום שהדין (או בית המשפט) יקבעו עבורם.

נשואים: חוק יחסי ממון והפורמליות הבלתי מתפשרת

מרגע שבני זוג נשואים (בין אם ברבנות או בנישואים אזרחיים מוכרים), חל עליהם אוטומטית חוק יחסי ממון בין בני זוג (אם לא עשו הסכם ממון שמאושר כדין).

החוק הזה קובע הסדר אחר לגמרי שנקרא "איזון משאבים".

מה הרעיון? שבניגוד לחזקת השיתוף (שחלה *מרגע* השיתוף), באיזון משאבים חלוקת הרכוש (שהצטבר *במהלך* הנישואין) מתבצעת רק במועד פקיעת הנישואין (גירושין או מוות).

עוד הבדל קריטי: חוק יחסי ממון קובע במפורש שנכסים שהיו לבני הזוג *לפני* הנישואין, או שקיבלו במתנה או ירושה *במהלך* הנישואין, לא נכללים במסת הנכסים לאיזון (אלא אם הוכח שהיתה כוונת שיתוף ספציפי גם בהם).

וכאן מגיע החלק החשוב לענייננו: הסכם ממון.

זוג נשוי (או עתיד להינשא) יכול להתנות על חוק יחסי ממון באמצעות הסכם ממון. אבל! וזה אבל ענק ומודגש: הסכם ממון חייב לקבל אישור.

  • אם עושים אותו לפני הנישואין: אישור של רשם הנישואין או בית המשפט לענייני משפחה.
  • אם עושים אותו *אחרי* הנישואין: אישור של בית המשפט לענייני משפחה בלבד.

האישור הזה הוא לא פורמלי בלבד. בית המשפט או הרשם בודקים שבני הזוג עשו את ההסכם מתוך הבנה והסכמה חופשית. המטרה היא לוודא שאף אחד לא חותם תחת לחץ או בלי להבין על מה הוא חותם.

המוקש המשפטי: האם הסכם ידועים בציבור עומד במבחן הנישואין?

אז יש לנו הסכם ידועים בציבור (שלא חייב אישור רשמי בזמן עשייתו) וזוג שהתחתן (ועליו חל חוק יחסי ממון והצורך באישור להסכם ממון). עכשיו, השאלה הגדולה היא האם ההסכם הראשון עדיין תקף ומחייב כשהזוג הופך לנשוי.

ובכן, השורה התחתונה (שאנחנו הולכים לפרק עכשיו) היא שזה תלוי. אבל בעיקר, זה תלוי בצעד אחד קריטי שרוב הזוגות שוכחים או לא יודעים שהם צריכים לעשות.

הפסיקה הישראלית התלבטה לא מעט בשאלה הזו. מצד אחד, בתי המשפט מכירים בחשיבות של הסכמת הצדדים. אם אנשים חתמו על הסכם מתוך רצון חופשי כדי להסדיר את ענייניהם הרכושיים, בית המשפט בדרך כלל יכבד את ההסכמה הזו. הרעיון הוא לתת תוקף לכוונת הצדדים המקורית.

אבל מצד שני, יש את הדרישה הפורמלית של חוק יחסי ממון לגבי הסכמי ממון – הצורך באישור.

והנה הדילמה המשפטית שנוצרת: הסכם ידועים בציבור לא צריך אישור כשהוא נחתם. אבל מרגע שהזוג התחתן, ההסכם הזה בעצם מתפקד כהסכם שמסדיר את יחסי הממון *בניגוד* לחוק יחסי ממון. וככזה, הוא אמור לעמוד בדרישות החוק – כלומר, לקבל אישור.

רוב פסקי הדין שדנו בנושא הגיעו למסקנה (הלא חד משמעית לחלוטין, כי כידוע, משפט זה לא מתמטיקה) שהסכם ידועים בציבור אינו הופך אוטומטית להסכם ממון מאושר רק בגלל שהזוג התחתן.

כלומר, אם חתמתם על הסכם ידועים בציבור, חייתם יחד, ואז התחתנתם מבלי לאשר את ההסכם המקורי אחרי הנישואין (או בסמוך להם), ההסכם הזה עלול להיות חסר תוקף מחייב כהסכם ממון.

במקרה כזה, במועד פקיעת הנישואין, יחול עליכם חוק יחסי ממון (איזון משאבים), אלא אם כן בית המשפט יחליט (במקרים חריגים ועם הוכחות מאוד חזקות) לתת תוקף להסכם המקורי מכוח עקרונות משפטיים אחרים (למשל, מניעות, או עשיית עושר ולא במשפט, או פשוט התחשבות בכוונת הצדדים המקורית כראיה). אבל זו הימור משפטי, ותמיד עדיף להימנע ממצב כזה.

אז מה עושים? 2 מסלולים לראש שקט (ובטן מלאה)

החדשות הטובות הן שהמצב הזה בר פתרון לחלוטין. אם עברתם מהסטטוס של ידועים בציבור לסטטוס של נשואים ויש לכם הסכם מהתקופה הראשונה, יש לכם שתי אפשרויות עיקריות לוודא שההסכמות שלכם באמת יכובדו אם חלילה תגיעו לפרידה:

מסלול א': לאשר את ההסכם המקורי אחרי הנישואין

זהו בדרך כלל המסלול הפשוט והמהיר יותר, בהנחה שאתם עדיין מרוצים מההסכם שחתמתם עליו בתקופת הידועות בציבור.

התהליך:

  1. לוקחים את ההסכם הקיים.
  2. פונים לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה לאישור הסכם ממון.
  3. מתייצבים בפני שופט/ת, שמסתכל על ההסכם, מוודא ששניכם מבינים את תוכנו וחותמים עליו בהסכמה חופשית.
  4. בסוף הדיון הקצרצר, אם הכל תקין, השופט/ת נותן להסכם תוקף של פסק דין.

מרגע שההסכם המקורי קיבל תוקף של פסק דין בבית המשפט, הוא הופך להיות הסכם ממון מאושר כדין, והוא יגבר על חוק יחסי ממון במקרה של פרידה או גירושין.

חשוב לזכור: מאחר שהנישואין כבר התקיימו, אי אפשר יותר לאשר את ההסכם אצל רשם הנישואין (זה רלוונטי רק להסכמים שנחתמים *לפני* הנישואין). רק בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לאשר הסכם ממון *אחרי* הנישואין.

למה זה עדיף לפעמים? כי ההסכם כבר מוכן, הצדדים כבר חשבו על הכל וחתמו עליו. בדרך כלל, זה מצריך רק את הליך האישור עצמו, שהוא יחסית טכני וקצר.

מסלול ב': לערוך הסכם ממון חדש לגמרי (אחרי הנישואין)

האפשרות השנייה היא פשוט לערוך הסכם ממון חדש מהיסוד, שמתאים לסטטוס החדש שלכם כנשואים. גם הסכם כזה יצטרך לעבור את שלב האישור בבית המשפט לענייני משפחה.

מתי כדאי לבחור במסלול הזה?

  • אם חלו שינויים משמעותיים בנסיבות הכלכליות או המשפחתיות שלכם מאז שערכתם את ההסכם הראשון (למשל, נולדו ילדים, קיבלתם ירושה גדולה, פתחתם עסק ביחד, קניתם נכסים חדשים).
  • אם ההסכם המקורי לא היה מספיק מקיף או לא התייחס בצורה מספקת לנושאים שחשובים לכם עכשיו כזוג נשוי.
  • אם אתם פשוט רוצים לרענן את ההסכמות ולוודא שהן עדיין מתאימות לשלב בחיים שבו אתם נמצאים.
  • אם ההסכם המקורי נוסח בצורה שאינה מתאימה לפורמט של הסכם ממון (למרות שרוב ההסכמים הטובים כן ניתנים להתאמה).

במסלול הזה, אתם למעשה מתחילים תהליך חדש של משא ומתן ועריכת הסכם, מה שיכול להיות ארוך ויקר יותר מאשר פשוט לאשר הסכם קיים, אבל הוא מבטיח שהמסמך הסופי יהיה מותאם בצורה מושלמת למצבכם הנוכחי.

בשני המסלולים, ליווי של עורך דין המתמחה בדיני משפחה הוא קריטי. הוא יוכל להסביר לכם את ההבדלים, לעזור לכם לבחור את המסלול הנכון, לערוך את ההסכם (אם צריך חדש), ולהכין אתכם לתהליך האישור בבית המשפט.

למה כל הסיפור הזה כל כך חשוב, בעצם? כי אף אחד לא מתכנן להיפרד, אבל החיים קורים…

אני יודע, לדבר על הסכמי ממון ופרידות כשאתם בדיוק מתחתנים או כבר נשואים באושר, זה קצת כמו לשים שיר עצוב במסיבה. אבל בואו נסתכל על זה הפוך.

עריכת הסכם ממון (בין אם באישור הסכם ידועים בציבור קיים ובין אם בעריכת הסכם חדש) זה לא רק "למקרה ש…" זו הצהרה על שותפות מודעת ואחראית.

זו הזדמנות לשבת ביחד, לדבר בפתיחות על כסף (נושא שכל כך הרבה זוגות מתקשים בו), על ציפיות, על תוכניות לעתיד. זה חיזוק של הקשר, לא איום עליו.

כשעושים הסכם ממון בזמן ש"הכל טוב", עושים אותו ברוח טובה, בהסכמה, מתוך רצון לדאוג אחד לשני ולוודא ששניכם תרגישו בטוחים ומוגנים, ולא רק צד אחד על חשבון השני.

להשאיר הסכם ידועים בציבור ללא אישור אחרי הנישואין זה כמו לבנות גשר ולהשאיר באמצע חור גדול. רוב הזמן זה לא מפריע, אבל ברגע האמת, כשצריך לחצות, אתם עלולים ליפול פנימה.

האישור המשפטי נותן ודאות משפטית מוחלטת. הוא מבטיח שההסכמות שלכם, שנעשו באהבה ובהסכמה, יקבלו תוקף מחייב ויגנו עליכם ועל הרצונות המשותפים שלכם, במקום להפקיר את עתידכם הכלכלי לחסדי חוק יחסי ממון הכללי או, גרוע מכך, למאבקים משפטיים יקרים ומורטי עצבים.

במילים פשוטות: זו השקעה קטנה יחסית (בזמן, באנרגיה ובכסף) שיכולה למנוע לכם כאבי ראש עצומים בעתיד. זה כמו לעשות ביטוח. אף אחד לא רוצה להשתמש בו, אבל אם קורה משהו, אתם שמחים שהשקעתם בו.

6 שאלות בוערות על הסכם ידועים בציבור שהפך לנשוי (והתשובות שיאירו לכם את הדרך)

בטח יש לכם עוד כמה שאלות שמתרוצצות בראש. בואו ננסה לענות על כמה מהנפוצות שבהן:

  • ש: חתמנו על הסכם ידועים בציבור אצל עורך דין לפני 5 שנים, ומאז התחתנו לפני שנתיים. לא עשינו כלום עם ההסכם המקורי. הוא תקף עכשיו?

    ת: ככל הנראה, לא כהסכם ממון מחייב. הסכם ידועים בציבור דורש אישור בית משפט כדי שיהיה לו תוקף של הסכם ממון אחרי שהתחתנתם. במצבכם, אם חלילה תיפרדו, יחול עליכם ככל הנראה חוק יחסי ממון (איזון משאבים), אלא אם בית המשפט ייתן תוקף להסכם המקורי מסיבות חריגות (לא מומלץ לבנות על זה).

  • ש: אנחנו מתכננים להתחתן בחודשים הקרובים. יש לנו הסכם ידועים בציבור מלפני שנה. מה הכי נכון לעשות עכשיו?

    ת: יש לכם שתי אפשרויות טובות: 1. לאשר את ההסכם הקיים בבית המשפט או אצל רשם הנישואין לפני החתונה (ואז הוא יקבל תוקף של הסכם ממון מלכתחילה). זו האפשרות המומלצת אם אתם שלמים עם ההסכם הנוכחי. 2. לחתום על הסכם ממון חדש לפני החתונה ולאשרו באחת משתי הדרכים הללו. התייעצו עם עורך דין איזו אפשרות מתאימה לכם יותר.

  • ש: מה ההבדל בין אישור הסכם ממון אצל רשם נישואין לאישור בבית משפט?

    ת: ההבדל העיקרי הוא מועד עריכת ההסכם. הסכם ממון שנערך לפני הנישואין יכול להיות מאושר גם אצל רשם הנישואין (לרוב קצת יותר מהיר). הסכם שנערך אחרי הנישואין חייב להיות מאושר בבית המשפט לענייני משפחה. במקרה שלכם, שבו ההסכם המקורי נחתם *לפני* הנישואין אבל אתם מאשרים אותו *אחרי* שהתחתנתם, תצטרכו ללכת לבית משפט.

  • ש: זה מסובך ויקר לאשר את ההסכם בבית המשפט?

    ת: יחסית לתהליך של עריכת הסכם חדש או למאבק משפטי עתידי, זה לא מסובך ולא יקר במיוחד. זה כרוך בהגשת בקשה לבית המשפט, תשלום אגרה נמוכה יחסית (נכון לזמן כתיבת שורות אלה) והתייצבות לדיון קצר בפני שופט. ליווי עורך דין מייעל את התהליך ומבטיח שהכל נעשה נכון.

  • ש: אם לא אישרנו את ההסכם אחרי הנישואין, האם הוא חסר כל משמעות עכשיו?

    ת: לא בהכרח חסר כל משמעות, אבל התוקף המחייב שלו כהסכם ממון נפגע משמעותית. בתי המשפט עשויים להתייחס אליו כראיה לכוונת השיתוף (או אי השיתוף) שלכם, אבל הוא לא יגבר אוטומטית על חוק יחסי ממון כמו הסכם ממון מאושר. זה מצב של חוסר ודאות משפטית משמעותי, שרצוי מאוד להימנע ממנו.

  • ש: האם אפשר לאשר הסכם ידועים בציבור בבית המשפט גם שנים אחרי שהתחתנו?

    ת: כן, בדרך כלל אין הגבלה בזמן. כל עוד שני בני הזוג מסכימים ומבינים את תוכן ההסכם, אפשר לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה לאשר אותו כהסכם ממון גם שנים רבות לאחר הנישואין. כמובן, שככל שעבר יותר זמן והשתנו יותר נסיבות, ייתכן שתרצו לשקול דווקא לערוך הסכם חדש שישקף את המצב העדכני.

מחשבות לסיום: לבנות את הבית המשותף על יסודות איתנים (גם כשמחליפים סטטוס)

סיפור המעבר מידועים בציבור לנשואים, עם הסכם מהתקופה הראשונה, הוא סיפור על אהבה, על התפתחות, ועל הצורך להתאים את המציאות המשפטית למציאות החיים המשתנה.

הסכם לחיים משותפים הוא כלי מצוין לשלב הראשון של הקשר. הוא מאפשר לכם להגדיר גבולות וציפיות כשהמסגרת פחות פורמלית.

כשמחליטים להינשא, עוברים למסגרת משפטית אחרת, עם כללים אחרים (חוק יחסי ממון). כדי שההסכמות המקוריות שלכם ימשיכו להיות רלוונטיות ומחייבות גם במסגרת החדשה, אתם חייבים לעגן אותן פורמלית באמצעות אישור ההסכם (או עריכת הסכם חדש) בבית המשפט לענייני משפחה.

אל תתנו לבירוקרטיה או לחוסר ידיעה לפגוע בוודאות הכלכלית שלכם ושל בן/בת הזוג שלכם. הסדרת הנושא בצורה נכונה היא לא רק עניין משפטי, היא הצהרה על מחויבות והדדיות.

זו ההזדמנות שלכם לוודא שהבסיס הכלכלי של התא המשפחתי שלכם איתן וברור, ולמנוע מריבות וכאבי לב בעתיד. עשו את הצעד הזה. זה צעד של אהבה אחראית.


0 Comments

כתיבת תגובה

Avatar placeholder

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *